Interviu cu fermieră - Maria Lozovan

Satul Rîșcova, o adevărată bijuterie a Moldovei, care a unit fermierii și oamenii dornici de schimbări, într-o singură locație.
Vă prezentăm pe doamna Maria Lozovan, care s-a împărțit cu drag în sezonul livrărilor EcoVillage Farms cu zmeură, mere, pere, păstăi și gutui. La ai săi 62 de ani, doamna Maria este activă, energică și plină de inspirație pentru grădinărit și agricultură.
În beciul său, doamna Maria păstrează cartofi, morcovi, ceapă, usturoi și multe conserve. A avut și cote de pământ, la care a muncit mulți ani alături de soțul său, dar în acest an a decis să le ofere în arendă, puterile lor ajung doar pentru grădina de lângă casă.
Are și vie, printre rândurile căreia plantează căpșuni, le îngrijește cu multă căldură și interes.
Discutând despre expriența sa cu EcoVillage Farms, doamna Maria a menționat faptul că a avut parte de un sprijin enorm, a reușit să vândă multe fructe, legume și pomușoare doar datorită acestui proiect. Pentru anul care urmează, vrea să semneze un contract de colaborare, prin intermediul căruia va avea posibilitate să gestioneze produsele sale.
Doamna Maria este bucătar de profesie și a muncit în acest domeniu o perioadă lungă: "am lucrat bucătar, dar înainte de toate, am fost implicată și la lucrările de la tutunărie, grajd, chiar și la presă am muncit. Apoi m-a străpuns boala și am primit grad de invaliditate, la moment toată puterea mea, o dedic copiilor și grădinii". Părinții doamnei Maria au muncit toată viața la tutunărie, acesta fiind unicul venit pentru familia lor.
Împreună cu soțul ei a locuit în Ucraina, apoi la Chișinău, dar în final a decis că locul ei este în Rîșcova și au rămas stabiliți acolo. Chiar și copiii lor locuiesc alături.
"Ne mândrim cu toate câte puțin, dar cel mai mult cu cartofii. Seceta din acest an a făcut pagube, dar noi avem fântână și asta ne-a salvat. În acest an a nins, poate va fi și mai bine". Secretul pomușoarelor și a legumelor doamnei Maria, este faptul că le crește nu departe de fântână, acest fapt îi garantează o roadă îmbelșugată.

  • Creat la .

CONTACTEAZĂ-NE:

+373 79710418