Interviu cu fermiera - Vera Buhneac

Doamna Vera este inima EcoVillage Farms, este cea care gestionează ferma și datorită căreia, sera și grădina au rodit din plin, cu belșug. Pe lângă lucrul de la fermă, doama Vera deține 2ha de pământ agricol și o livadă, din care clienții EoVillage Farms s-au delectat cu prune, pere, cireșe, mere și pomușoare.

"La EcoVillage Farms lucrez deja 1 an, sunt apreciată pentru munca depusă și mă bucur că am posibilitatea să lucrez aici, acasă".

Cea mai mare mândrie a doamnei Vera este sera, a participat la instalarea ei, până la demolare, acum așteaptă altă instalație, mult mai spațioasă, să reușească să îngrijească noi soiuri de roșii: "Roșiile din seră au fost uimitoare. Dar și roada din grădină ne-a bucurat, am avut cartofi, morcovi, dovleci, vinete, physalis și multe alte. Am colectat apă de ploaie și aveam resurse suficiente să le irigăm".

Doamna Vera are grijă de terenurile sale agricole și de livadă, alături de soțul ei. Copii și-au regăsit drumul vieții în alte localități și cu alte îndeletniciri. A devenit recent și bunica unei nepoțele, pe care o îndrăgește la infinit și spune că datorită ei și a copiilor, ea continuă să păstreze pământurile și livada.

S-a născut în Rîșcova, a muncit în Rusia și Italia, a încercat să găsească alte căi de a munci și de a trăi, dar tot a revenit la baștină: "M-am născut în sat, în pământ am crescut, alături de mama. Am fost 5 copii, tata a plecat din viață foarte devreme și am muncit toți cu sapa, în colhoz. După ce s-au împărțit terenurile, noi am continuat toți să muncim. Nu am avut șansă să urmăm studiile".

Spre deosebire de părinții săi, doamna Vera încearcă diverse soiuri de fructe, legume și zarzavaturi. Inițial le cumpăra de la piață, de la oamenii din sat, acum se poate mândri și cum semințele proprii și are cel puțin 5 soiuri de cartofi. În afară de terenuri, doamna Vera are grija de cei 9 ari de pământ de lângă casă. Are și o fântînă alături de casă, care o scapă de secetă, dar și un lac mic lângă terenul agricol, care i-a fost de mare folos anul trecut, când seceta a distrus majoritatea culturilor din țară.

Niciodată nu a vrut să cedeze pâmânturile, a ținut la ele cu toată dragostea: "Ușor de vândut, dar nu e deloc ușor să iai ceva, sau să păstrezi. Nu vreau să ofer la nimeni munca mea din toți acești ani, livada mea este unică, iar pământul ne hrănește pe noi toți. Mai mult, eu am și animale lângă casă, care trebuie hrănite".

Doamna Vera le reușește pe toate, să muncească în grădină, pe terenurile sale agrigole, în livadă și la EcoVillage Farms. Are o energie de invidiat și un suflet incredibil de puternic.

  • Creat la .

CONTACTEAZĂ-NE:

+373 79710418