Interviu cu fermieră - Natalia Otroc

Pe tot parcursul perioadei de livrare, alături de EcoVillage Farms a fost doamna Natalia Otroc. Datorită grădinei sale, clienții s-au bucurat de mărar, pătrunjel, țelină, salată, vânătă, păstăi, morcov, sfeclă și multe alte.
Alături de soțul ei Oleg, și cei doi copii ai săi de 13 și respectiv de 7 ani, au foat activi pe toată perioada sezonului. Chiar dacă soțul doamnei Natalia a fost implicat în munca din oraș, în fiecare seară era activ implicat în lucrările din grădină.
Roada a fost bogată în verdețuri, în sezonul precedent, datorită sursei de apă, alături de care se află și grădina lor. Dar pe lângă faptul că izvorul a fost pe aproape, doamna Natalia a avut micile ei secrete: "Salatele cresc mai bine, când sunt acoperite. Acolo unde crește porumbul, roșiile, plantele mai înalte, salatele stau în umbra acestora și cresc foarte frumos. Mai ales lângă porumb".
Din 2019 nu au mai arat pământurile și au fost uimiți cât de puhav și roditor a fost solul. Ca și mulți alți fermieri din Rîșcova, au încetat să folosească îngrășămintele chimice, doar cele organice: "Nearată grădina arată mult mai bogată. Și recomandările celor de la EcoVillage Farms ușurează foarte mult lucrul nostru. Totul a devenit mai ecologic, mai curat, mai natural, mai econom, nu ne mai otrăvim și aveam timp mai mult pentru a petrece cu copiii".
Doamna Natalia și-a urmat soțul, și a migrat din Chișinău, la Rîșcova. A fost un pas decisiv, dar nu ar schimba satul, pentru viața din oraș: "Sunt fericită aici, alături de copii. Avem căprițe, pădure, lac, seara mergem la plimbare, nu știu dacă aș putea să renunț vreodată la acest miracol. Primăvara, când înflorește salcâmul, totul devine deosebit. Avem pojarniță, măceș, mușețel, de toate! Chiar și zăpada la noi este mai frumoasă".
Datorită EcoVillage Farms, doamna Natalia a reușit să excludă toate pesticidele, silitra, stropitul plantelor și a început să îngrijească corect grădina. Merg sistematic la întâlnirile planificate de EcoVillage Farms și confirmă că sunt foarte binevenite: "De unde să avem roadă, dacă stropim totul? De unde să nu fie pământ aspru? Deseori și noi ardeam funzele, crengile, dar abia acum am înțeles că toate acestea sunt absolut necesare solului, pomilor, plantelor! De unde nucul să aibă iod, dacă noi îi ardem frunzele? Suntem foarte recunoscători celor, care acum ne ghidează".

Grădina soților Otroc, este o adevărată oază de legume. fructe și verdețuri! Vă învităm să savurați din prospețimea lor în sezonul livrărilor 2021.

  • Creat la .

CONTACTEAZĂ-NE:

+373 79710418