Interviu cu fermiera - Ludmila

Torba cu vitamine de la EcoVillage Farms, a fost împodobită cu produsele doamnei Ludmila, care a cules cu drag pere, dovleci și cartofi pentru clienții noștri. Și-a dorit să se împartă cu mult mai multe produse naturale și sănătoase, dar seceta din anul trecut a adus prea multe daune și a păstrat ceea ce a mai rodit, doar pentru familie.

Doamna Ludmila are grijă de una singură de terenurile sale agricole și de grădina de lângă casă, uneori vin și copiii să o susțină. A reușit, alături de soțul ei, să ofere tot ce este mai bun celor 4 copii ai săi și să investească în studii, pentru un viitor decent.

Grădina nu este unica pasiune a doamnei, este o cusătoreasă renumită în satul Rîșcova, a participat și la confecționarea torbițelor pentru vitaminele livrate de către EcoVillage Farms, și desigur și sătenii vin la ea pentru ajutor.

A crescut în familie de gospodari, a fost obișnuită să prelucreze pământul, a împrumutat de la părinți cele mai autentice metode, pentru a planta și a îngriji plantele: "Și părinții au fost fermieri, noi nu tare ne deosebim de ei. Părinții niciodată nu stropeau grădina cu chimie și noi la fel, continuăm tradiția și creștem natural. La nevoie, folosim muștar, castraveții de dimineață îi stropim cu lapte pentru a proteja le de ploaie cu acizi, imprăștiam cenusă peste varză, să o protejăm de larve și desigur cartofii, încercă să strângem gândacii de colorado cât mai des, manual. Uneori mai folosim în rol de îngrășăminte și găinaț de la păsări, ca și majoritatea oamenilor din sat".

Fiind obișnuită cu lucrul la pământ, doamna Ludmila nu vede plăcere și viitor în altă ocupație. Acum se poate mândri cu căpșuni,  fasole, năut, porumb și viță de vie. Cea mai frumoasă recoltă, totuși o are de la cartofi, ceapă și usturoi: "Cartofii au nevoie de 2 ploi esențiale și cresc minunat. Mă simt împlinită când strâng roada din pământ. Au fost și recolte putrezite de ploi, recolte care au ars, dar noi niciodată nu am renunțat. Suntem copiii acestui pământ".

Acum, doamna Ludmila și-ar dori mai multă sănătate și ani mai mulți, pentru a vedea mezinul de 6 ani stabilit în viitor. Are încredere în copii săi mai mari, că orice nu ar fi, ei mereu o vor susține.

  • Creat la .

CONTACTEAZĂ-NE:

+373 79710418